Το “Σιάτσου” είναι ιαπωνική λέξη (shi δάκτυλο atsu πιεση). Γίνεται για χαλάρωμα, κατεναυσμό πόνων μυικών συσπάσεων, συμπτωμάτων ασθενειών και στρες.

Στις μέρες μας οι αρρώστιες και οι ασθένειες αντιμετωπίζονται τόσο από την Κλασική Ιατρική όσο και από τους ασθενείς σαν ένα τυχαίο περιστατικό, σαν ατύχημα ή τιμωρία.

Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια μηχανή που αποτελείται από διαφορετικά ανεξάρτητα μεταξύ τους εξάρτηματα (όργανα, ιστούς, κύτταρα). Αυτή η κατακερματισμένη αντιμετώιση του σώματος έχει σαν συνέπεια να υπάρχει άλλος γιατρός για την καρδιά, άλλος για το συκώτι, άλλος για τα νεφρά κ.ο.κ.

Εντελώς ξεχωριστά η Δυτική Ιατρική αντιλαμβάνεται επίσης το σώμα από την ψυχή. Εδώ λοιπόν συναντάμε τους ειδικούς ψυχιάτρους για τις ψυχικές παθήσεις. όταν τα όργανα νοσούν η ψυχική υγεία του ανθρώπου διαταραχτεί, ο γιατρός τα “διορθώνει” με την χορήγηση χημικών φαρμάκων, τα οποία συνήθως προκαλούν παρενέργειες. Τα περισσότερα φάρμακα στην ουσία σταματούν για μικρό διάστημα τα συμπτώματα, ή πρέπει να χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής από την ασθένεια.

Με βεβαιώτητα λέμε ότι στις μέρες μας οι ασθένειες αυξάνονται ως προς τον αριθμό και την βαρύτητα τους, η κατανάλωση των χημικών φαρμάκων πολλαπλασιάζεται και η ποιότητα της ζωής μας πτωχαίνει.

Σαφώς δεν είναι μόνο η Κλασική Ιατρική που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, αλλά ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός που έχουμε δημιουργήσει και που οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο.  Ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει από αυτήν (ως προς την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, την αντιμετώπιση κάποιων μικροβιακών παθήσεων που μάστιζαν την ανθρωπότητα, τα διάφορα ανατομικά ορθοπεδικά προβλήματα -κατάγματα-, τις οξείες χειρουργικές καταστάσεις -ρήξη ενός σπλάχνου- τον σημαντικότατο περιορισμό των θανάτων στη βρεφική ηλικία).

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διατροφή που ακολουθούμε, η βιαιότητα των συναισθημάτων μας, ο περιορισμός των πνευματικών μας αναζητήσεων είναι επίσης παράγοντες που έχουν συνεισφέρει πολύ σημαντικά σ’ αυτήν την σταδιακά αυξανόμενη πτώση μας.

Η Ολιστική Θεραπευτική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως μια αδιάσπαστη ενότητα σώματος ψυχής και πνεύματος. Το σώμα είναι η υλική εκδήλωση της ψυχής και σαν συνέπεια η Ολιστική Θεραπευτική δεν στρέφει την δράση της μόνο ως προς την μόνο ως προς την αρρώστια ή προς το όργανο που νοσεί, αλλά προς ολόκληρο τον οργανισμό και ερευνά τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της ασθένειας. Μια τέτοια αντίληψη σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως μια ιδιαίτερη μονάδα, που λειτουργεί διαφορετικά από τους υπόλοιπους.

Η οπτική γωνία της Κινέζικης Ιατρικής, είναι ότι το σώμα είναι ένα κύκλωμα μέσα στο οποίο ρέει ενέργεια, “η ζωτική ενέργεια”.

Στην Κίνα ονομάζεται Τσι, στην Ιαπωνία Κι και στην Ινδία Πράνα. Η διατήρηση ή ανάκτηση του Κι σε βέλτιστη κατάσταση επιτυγχάνεται με τις τεχνικές των Ενεργειακών Θεραπειών. Η χειροπρακτική τέχνη του “Shiatsu” είναι μια από τις Ενεργειακές Προσεγγίσεις, που εφαρμόζεται επίσημα στην Ιαπωνία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ουσιαστικά είναι μεταγενέστερη μορφή της τεχνικής του Βελονισμού.

Γίνεται με απλές τεχνικές πιέσεων, διατάσεων και δονήσεων σε συγκεκριμένα σημεία πάνω σε κανάλια που διασχίζουν νοερά το σώμα μας, τους λεγόμενους Μεσημβρινούς. Έτσι ξεμπλοκάρονται τα σημεία αφής αφήνοντας την ενέργεια “Κι” να κινηθεί ελεύθερα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό φέρνει άμεσα ευεξία και χαλάρωση, αναγκαίο για να ανταπεξέλθουμε στο καθημερινό στρες.

Ο πρακτικός της Τεχνικής Σιάτσου αγκαλιάζει τον άνθρωπο, παρατηρεί τα συμπτώματά που έχουν ήδη αποτυπωθεί στο σώμα (αρρώστιες, στάση του σώματος, κάλοι, ραβδώσεις στα νύχια κ.τ.λ.), αφουγκράζεται την ψυχική του κατάσταση (θλίψη, θυμός, μελαγχολία, υπερβολική χαρά κ.τ.λ.) και εξ επαφής προσπαθεί να διακρίνει τι του υποδεικνύουν. Η διάγνωση των συμπτωμάτων στο σώμα του “ασθενή” και του ψυχισμού του γίνεται με τη σπουδή και τη γνώση της Ανατολίτικης Διάγνωσης. Μέσα από κάποιες θεραπείες αναλόγως την περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο σώμα του “ασθενή”, οι λειτουργίες των οργάνων του ρυθμίζονται, το ανοσοποιητικό του σύστημα δυναμώνει και εμφανέστατα ο ψυχισμός του γαληνεύει και ισορροπεί.

Ο θεραπευτής είναι ο μοχλός που με την τεχνική του ενεργοποιεί την ενέργεια “Κι”.

Την ίαση την επιτυγχάνει ο “ασθενής”, όπου και αυτός είναι ο σκοπός των Ενεργειακών Τεχνικών (Αυτο)Ιασης, να καταφέρει ο “θεραπευόμενος” να αποκτύσει μια βαθύτερη γνώση των αιτιών των προβλημάτων του και να πάρει την ευθύνη της υγείας του.

Η θεραπεία του είναι η “Ευθυγράμμιση” της ψυχής, του νου και του σώματος.

Σ’αυτό στοχεύει το Σιάτσου.

Στο Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas προσφέρονται συνεδρίες shiatsu από την Δώρα Αμανατίδου

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο 6948361512 και στο mail da.shiatsu@gmail.com καθώς και στον αριθμό της σχολής 2108646042